UUTISET KULTTUURI

http://www.hs.fi/tilasto/artikkeli/1305546150533/1296919476774/1385713678325.gif

KUVATAIDE

Katja Tukiainen on nyt tummissa tunnelmissa

30.11.2013 2:00 0 

Harri Römpötti

 

Katja Tukiainen

Katja Tukiainen: Cat Keeps the Track, 2013.

Kaunis maailma

Katja Tukiainen

kuvataide, maalauksia

Galerie Forsblom

Katja Tukiainen: Kaunis maailma Galerie Forsblomissa (Lönnrotinkatu 5) 22. 12. saakka.

Katja Tukiaisen maalausten vaaleanpunainen maailma on tummunut violetiksi.

Tutut pioneeritytöt ja bambikin ovat tallella, mutta nyt seikkaillaan synkemmän sävyisessä maailmassa. Tukiainen (s. 1969) sai ensin huomiota sarjakuvataiteilijana. Hän on pitänyt kerronnallisuutta yllä myös kuvataiteessaan. Paradis-sarjan näyttelyt ovat olleet melkein kuin pieniä kertomuksia.

Kaunis maailma -näyttelyn 29 työtä eivät muodosta tiivistä kokonaisuutta. Silti tyttöjoukkiota voi seurata salaisen reitin (Hidden Path) kautta Veljesten vuorelle (Brothers Mountain).

Väripaletti tummuu ja tunnelma tihenee. American Gothic -maalauksen kuvaama talo tuo tunnelmaltaan mieleen Alfred Hitchcockin Psykon sarjamurhaajan asumuksen. Kaunis maailma vaikuttaa melkein hirtehisen ironiselta nimeltä näyttelylle.

Ennen ilkikurinen tyttöpartio metsästää öisin (They Hunt by Night), vaikka ampuukin maalitauluun (Cat Keeps the Track) tai kaloja (Shooting Fish). He eivät enää niinkään kisaile tai kinastele keskenään.

Sen sijaan heidät nähdään usein etäältä ja jopa selin katsojaan. Mitä he oikein puuhaavat? Eivät kai he ole aikuistumassa?

Tukiaisen tyyli on muuttunut muutenkin. Selkeät ja tarkat kuvat ovat muuttuneet maalauksellisemmiksi. Merkitykset verhoutuvat siveltimien rosoisiin vetoihin. Sitä korostaa etenkin Lippujuhla-maalaus, jossa lippujen symbolit jäävät sumuisiksi.

Vanhan tutun bambin sijasta parissakin maalauksessa esiintyy kissa. Bambit ovat toisaalta kilttejä mutta kulttuurikuvastossa kilteiksi miellettyjä. Kissat taas ovat lemmikkejä, mutta myös yöllisiä saalistajia.

Tukiaisen tytöt näyttävät siis astuvan kohti uusia tunnelmia. Heidän maailmansa viestit ovat entistäkin ristiriitaisempia ja siksi kiehtovampia.

Suurin osa näyttelyn töistä on tältä vuodelta. Avajaisissa julkistetussa komeassa kirjassa Katja Tukiainen Works part two (Parvs Publishing) on töitä vuosilta 2008–2013.

Siinä muutos jo näkyy.back to the REVIEWS